Passie voor natuur en op zoek naar geld? Kijk welke kansen de nieuwe economie je biedt. Het gaat niet alleen meer om euro’s maar om waarde creëren. Laat je inspireren, experimenteer mee en deel je ervaringen. Samen vinden we uit hoe wij onze groene ambities vorm kunnen geven in de nieuwe economie. Welkom!

Nieuwe business voor de kinderboerderij

Bestel hier het GRATIS e-book 'Nieuwe businessideeën voor NME' met zes nieuwe businessideeën voor de kinderboerderij.

Blijf op de hoogte

submit_form

Bomen groeien níet tot in de hemel

Als bioloog begreep ik nooit waarom in de economie alles altijd alleen maar moet groeien. Bomen groeien toch ook niet eindeloos door? Alles in de natuur is cyclisch, bomen gaan een keer dood en vormen dan weer voedsel voor andere levensvormen. Afgelopen jaar ontdekte ik ineens: het klopt ook gewoon niet! Een gezonde economie hoort er heel anders uit te zien. He he. Daarmee viel een hoop op zijn plek.

In een gezonde economie is alles in balans. Daar staat geen schuld tegenover elke euro, zoals nu wel het geval is. In een gezonde economie putten we de grondstoffen van onze aarde niet uit. In een gezonde economie produceren we geen afval, maar zorgen dat alles weer een nieuwe waarde krijgt. En in een gezonde economie krijgt iedereen een eerlijke kans en worden verschillen tussen rijk en arm niet groter, maar juist steeds kleiner.  

Ik werk voor een groene wereld, waar mensen harmonieus met elkaar en hun omgeving omgaan. Heel concreet: ik help mensen met groene en duurzame idealen bij het realiseren van hun ambities. En wat heb je nodig als je iets wilt realiseren in de wereld van nu? Juist: geld. Dus raakte ik aardig gespecialiseerd in het formuleren van mooie projectplannen, precies afgestemd op de doelstellingen die een fonds of subsidiegever had opgesteld. En zo creëerde ik vele euro’s voor natuur.

Dat werk was ik helemaal zat. Het is gewoon een kunstje, waar ik weinig uitdaging meer in zag. Maar toen begon de wereld te veranderen. En razendsnel ook. Een beweging van ‘oud’ naar ‘nieuw’. Oud: dat zijn de oude organisaties, strakke regels, wetten en procedures. En een baas die zegt wat je moet doen. Nieuw is: ontzettend veel lokale initiatieven, veel zelfstandig professionals die maken dat er buiten de bestaande ‘instituties’ om, ontzettend veel gebeurd. Nieuwe verbindingen maken staat centraal.

En ook: een tijd van economische crisis. Dus minder geld beschikbaar. Inmiddels zijn er aardig wat subsidieregelingen en fondsen voor natuurprojecten volledig opgedroogd. Maar: ik ontdekte dat ikzelf vanaf dat moment steeds meer in mijn element kom! Ik ontdekte ook: het gaat niet zozeer om geld, maar over de vraag: wat wil je precies realiseren? En wat heb je daarvoor nodig? Welke mensen, materialen, etc. Ook zonder geld of met alternatieve currency’s kun je veel voor elkaar krijgen: de deel- en de ruileconomie is geboren. Of eigenlijk: herboren, want we voor we geld hadden uitgevonden, deden we niet anders dan ruilen en delen.

Ik werk in een sector met allemaal mensen die eenzelfde doel voor ogen hebben: een groene wereld, waar mensen zorgvuldig met hun omgeving omgaan. De NME sector: natuur- en milieueducatie. Ik houd ontzettend van deze mensen, ze werken allemaal vanuit dezelfde passie voor natuur als ik. Ik zie op dit moment veel mensen worstelen. Niet iedereen vindt de transitie die nu gaande is, leuk. Ik wil de sector graag helpen zich zó te ontwikkelen dat ze in staat is een nieuwe positie in het veranderende speelveld in te nemen. Want wat ze doen, is zó ontzettend waardevol! De NME sector leert mensen zorgvuldig om te gaan met hun omgeving. In mijn ogen is dat dé basis voor een gezonde economie in de toekomst.

Mijn droom is om de NME sector te transformeren van subsidie naar social enterprice. Ik zie het al voor me: financieel gezonde NME organisaties, die diensten en producten leveren die zó waardevol zijn voor de klant dat deze gewoon betaalt. Ingewikkelder is het niet.

Als wij het willen, kan het. Wie doet er mee?Reageer

Reageer

Louisa - maandag 15 mei 2017 06:27

This post has helped me think things thugroh

Tyya - maandag 15 mei 2017 06:21

Ingithss like this liven things up around here.

Deacon - maandag 15 mei 2017 05:24

I read your post and wished I'd wrtetin it

Shirl - woensdag 26 okt 2016 17:31

I feel so much happier now I unnrastedd all this. Thanks!